17 Mart 2009 Salı

THE ACADEMY





























İngiltere futbolunun en sağlam yapılarından bir tanesi Liverpool'ın Kirkby'de yer alan futbol akademisi "The Academy". Bu okulun son üyelerinden birisi ada futboluna damga vurmaya hazırlanıyor. Ama öncesinde biz bu kurumsallaşmış yapıya bir göz atalım. Michael Owen, Steve Mc Manaman, Robbie Fowler, Steven Gerrard (resimde orta sıra soldan 2. Liverpool'lı) gibi isimleri çıkaran bir dönem Wayne Rooney'in de top koşturduğu Liverpool akademisi ülkenin en önemli yetenek madenlerinden bir tanesi. Akademi sadece Liverpool'a değil, yukarıdaki isimlerden görüleceği gibi İngiltere milli takımının da çok önemli bir altyapı kaynağı. Bu kaynak aynen Ajax'ın alt yapısı gibi düzenli, görevleri belli ve profesyonel bir ekibin bir araya geldiği, gençlerin kademeli olarak yeteneklerini gelişip eğitildiği bir yapıdan çıkıyor. 3 aşamalı bir eğitim sistemi var. İlk önce sayısız aday arasından seçilen gençler "Pre-Academy" adını verilen ve 5-8 yaş arası çocuklardan oluşan bir yapı karşımıza çıkıyor. Burada amaç hem yeteneği çok genç yaşlardan kazandırmak hem de akademiye yeni katılmış antrenörlere eğitim alanı sağlamak. İkinci aşama "Schoolboys" adı verilen 9-16 yaş arası gençlerin yaş gruplarına göre oluşturduğu ve haftada 4-5 saat boyunca okul sonrası akademiye gelip antrenörlerle vakit geçirdiği yapı. Bu kademede yer alan takımların tümü her hafta diğer akademilerin gençleri ile bir maç yapıyor. "Schoolboys" yukarıda saydığımız tüm isimlerin zamanında forma giydikleri takım aynı zamanda. A takıma girilmeden önceki son aşama ise "Scholarship". Burada yetenekleri iyice ortaya çıkan ve kulübün gelecekte A takım için düşündüğü isimler 16-18 yaş arası burs programına dahil ediliyor. Tüm eğitim masrafları karşılanıyor ve antrenörlerle tam zamanlı seanslara devam ediyorlar. Bu arada belirtelim Liverpool akademisinin tek amacı kendi camiasına futbolu yetiştirmek değil. Akademinin İngiltere'nin diğer kulüpleri için oyuncu yetiştirme gibi bir hedefi ve fonksiyonu da var. Liverpool Schoolboys'da eğitim gördükten sonra 10 yaşında Everton'a transfer olan Wayne Rooney bunlardan birisi örneğin. Akademide özellikle burs kazanıp 16-18 yaş arası eğitime alınan futbolculara uygulanan müfredat oldukça yoğun. Kişisel gelişim programları, davranış bilimlerini içeren ve oyuncunun karakterinin gelişimine yardımcı olan dersler, ağırlıklı antrenman programları gibi...



















Okulun son ürünleri, yani Liverpool'ın 2008-09 takımında dikkatimi çeken 2 isim var. Birincisi Hakan Duyan. Watford doğumlu. 16 yaş altı takımının kalecisi idi geçen sene. Bu sene 18 yaş altı takımının hocası Hughie McAuley onu 18 yaş altı takımına aldı. Chris Oldfield ve Deale Chamberlain ile birlikte takımın 3 kalecisinden birisi. Birkaç yıl içinde A takımı zorlaması bekleniyor. Liverpool'ın Şampiyonlar Ligi listesinde Oldfield ve Chamberlain'ın yerine 4. kaleci olarak onun isminin verilmesi önemli bir mesaj. Bu sene 18 yaş altı takımı ile sadece Coventry City maçına çıktı. Türk milli takım yetkilileri onu 19 yaş altı kadrosuna davet ettiler geçtiğimiz aylarda. Kadrodan tanıtacağımız ikinci isim Lauri Dalla Valle. İsmini görünce "yuh be FM" dedim. Football Manager serisinin son 2-3 yılındaki en gözde genç yeteneği belki de. FM 2008'de oyun açıldığında 14 yaşında Finlandiya Ligi takımlarından Jippo Joensuu forması giyiyor. Liverpool onu 2006'da test sürüşü için akademiye çağırdı. Ekim 2007'de Chelsea 1 milyon pound peşin ödeme içeren 3,5 yıllık bir kontrat teklif etti üstelik Liverpool'ın önereceği her rakamın 2 katını ödeme sözü verdi. Ama o 2011 yılına kadar Liverpool ile kontrat imzaladı. Babası mantar ticareti ile uğraşan Loreno Dalla Valle isimli bir İtalyan. Finlandiya'nın gelmiş geçmiş en büyük yetenek adaylarından birisi kabul ediliyor.




















"Akademinin son üyelerinden birisi" dedik yazıyı açarken. Yeni Rooney yakıştırması yapılan bir adam. John Marsden. Celtic ile geçtiğimiz hafta 3,5 yıllık bir sözleşme imzaladı. Liverpool forumlarında onun elden kaçırıldığı için ufak bir öfke var. Her iki ayağını da kullanabilen ve yaşına göre oldukça güçlü bir oyuncu olduğu onu izleyenlerin yorumları. Liverpool Scholoboys ile 1,5 sezonda 51 golün altına imza koymuş bir isim. 2-3 yıl içinde ismini İskoç futbolundan başlayarak duyacağız.
ALINTIDIR-Flying Dutchman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder