17 Mart 2009 Salı

RENNES ALTYAPISI


Fransa futbolcu yetiştirmek konusunda Avrupa’nın en önde gelen ülkelerinden biri. Ülkedeki neredeyse tüm takımların çok iyi sistemlerle çalışan altyapıları var. Verim üst düzeyde… Fransa, Avrupa’nın en iyilerinden biri iken, Fransa’nın kendi içinde de bir en iyisi var. Bu ne Lyon, ne Bordeaux, ne de Marsilya’nın altyapısı… Rennes takımının altyapısı son 3 yıldır ülkenin en iyi altyapısı seçiliyor ve son 5 yıldır altyapıya çok önemli bir öncelik veren Rennes takımı bunun meyvelerini ufak ufak alıyor.

Rennes akademisinden yetişen en dikkat çekici oyuncu, şu anda Fransa Ligue 1′in en gözde oyuncularından Yoann Gourcuff… Gourcuff, bu sezon Bordeaux’ta müthiş bir performans sergiledi ve bonservisini Rennes’ten alan Milan’a sezon sonunda dönüp dönmeyeceği merak konusu. Milan’dan kiralık olarak Bordeaux takımında oynayan Gourcuff’un sözleşmesindeki 15 milyon euro’luk satın alma opsiyonunu bilmeyen zaten yoktur.

Stephane Mbia, Rennes altyapısından yetişen bir diğer üst düzey oyuncu… Özellikle bu sezon çok iyi bir performans sergileyen Mbia’nın sezon sonunda İngiltere’den birçok talibi olacağı konuşuluyor. Ortasaha da oynayan Mbia, şu an Fransa liginin de en iyi orta saha oyuncularından biri.

Fransa’nın en gözde forvet oyuncularından Jimmy Briand, Rennes altyapısından yetişen en yetenekli oyunculardan ve şu an Rennes takımının en değerli oyuncusu. Sezon başında Paris Saint Germain, Briand’ı transfer edebimek için uzun süre uğraş vermişti. Briand, Fransa milli takımının yeni nesil forvet adayları içinde de potansiyeli en yüksek olan oyuncuların başında geliyor.

Rennes altyapısından önceki yıllarda yetişen oyuncular arasında; Mickaël Silvestre, Anthony Réveillère, Etienne Didot, Jacques Faty, Grégory Bourillon, Ousmane Dabo, Stéphane N’Guema Simon Pouplin ve Sylvain Wiltord gibi önemli oyuncular var. Altyapının başındaki isim ise, Patrick Rampillon. Futbolu Rennes’te bırakan Rampillon, hemen ardından antrenörlük hayatına Rennes takımında adım atmış. “Sözler ve işler arasındaki doğru denge” sözlerini sarfediyor Patrick Rampillon, Rennes altyapısını tanımlarken. Rennes bütçesinin sadece %10 ile yürütülen altyapıdan yetişen oyuncular, Rennes as takımının neredeyse yarısını oluşturuyor. Bu durum işlerin ne kadar doğru yürüdüğünün bir göstergesi belkide.

Patrick Rampillon, yaklaşık 20 yıldır Rennes kulübünde çalışıyor ve 1987′deki as takım teknik direktörlüğü dışında hep altyapıyla ilgilendi. Rampillon, Rennes’te bulunduğu dönem içerisinde birçok başkan ve teknik direktör ile çalıştığını ancak 2002′den beri işlerin bir başka yürüdüğünü vurguluyor ve “2002′den beri yaptıklarımızla, söylediklerimiz arasında bir fark olmadı.” diyor. Gerçektende 2002 yılından sonra Rennes altyapısı seviyesini bir adım daha yukarı taşıdı ve hızlı adımlarla Fransa’nın en iyi futbol akademisi seviyesine yükseldi. Rampillon, takımın % 50 ’sinden fazlasının altyapıdan yetişen oyunculardan oluşmasını hedeflediklerini ve bunu altyapı politikalarına da dahil ettiklerini de söylüyor.

1901 yılında kurulan Rennes takımı 90 yılı aşkın süre içinde Fransa’nın çok önemli, baskın bir takımı olamamıştı. Rennes’in ivme kazanması 1998 yılında kulubü, aynı zamanda Rennes taraftarı da olan zengin işadamı François Pinault satın almasıyla gerçekleşti. Pinault takımın başına gelmesinin hemen ardından altyapının önemine dikkat çekti ve Rennes genç akademisini yapılandırdı. François Pinault ile başlayan yükseliş hemen etkisini gösterdi ve hemen bir yıl sonra Rennes ilk kez Avrupa kupalarına katıldı. O sezon Rennes, UEFA Intertoto Kupası finaline kadar yükseldi ve finalde Juventus karşısında maçı kaybetti. 2004-05 ve 2006-07 sezonlarında Rennes Ligue 1′i 4. sırada bitirerek tarihinin en iyi derecelerini almıştı.

Altyapının işleyişine dönecek olursak, Patrick Rampillon bireysel çalışmanın önemine dikkat çekiyor. Rampillon, altyapıdaki öğrencilerinin güçlü ve zayıf noktalarını belirlemek için çalışmalar yaptıklarını ve genç oyuncuların tespit edilen eksikliklerini gidermek için bireysel çalışmalar yaptıklarını belirtiyor. Rampillon, temel teknik ve taktik uygulamaların tüm yaş gruplarına uygulandığını söylüyor. Ancak altyapı çalışma felsefelerinin iki unsurdan oluştuğunu, bunların da “Bireysel Çalışma” ve “Décloisonnement” olduğunu belirtiyor.”Décloisonnement” yöntemini, 14 yaşaltı takımı oyuncularının, 16 yaşaltı takımındaki oyuncularla oynaması ve böylece eksikliklerini erken yaşlarda farketmeleri olarak tanımlıyor Rampillon. Böylece, genç oyuncularının eksikliklerini hızlıca giderdiklerini ve gelişim kaydettiklerini belirtiyor.

Rennes altyapısının başarısının sırlarından biride, çok geniş bir genç oyuncu veritabanı üzerinde çalışmaları. Ülke genelinde 8 direktör ve 25′e yakın gözlemci Rennes için genç oyuncuları gözlemliyor ve sürekli veritabanı güncelleniyor. Hafta içi ve haftasonu maçlarında izlenen oyuncuların nasıl performans gösterikleri sürekli veritabanına işleniyor ve Rennes bu gözlemler sonucunda altyapısına küçük yaşlardaki yetenekli oyuncuları katıyor.

Rennes altyapısı bu kez, bugüne kadar yakalamadığı kadar iyi bir jenerasyon ile geliyor. Rennes altyapısının yeni nesilinden Fransa’nın gelecekteki en iyi oyuncuları çıkabilir. CFA (Championnat de France Amateur) ve Fransa’nın en prestijli gençler turnuvası Gambardella Kupasında çok başarılı sonuçlar alıyorlar. Rennes’in altın nesil gençlerinde, Damien Le Tallec, Yohann Lasimant, Yacine Brahimi, Yann M’Vila, Kévin Theophile Catherine, Hicham M’Laab ve Yoan Pivaty gibi çok önemli genç yetenekler var. Damien Le Tallec ve Yacine Brahimi ‘nin isimleri Fransa’da şimdiden çok fazla konuşulmaya başlandı. Bu iki oyuncunun çok özel yetenekler oldukları belirtiliyor. Rennes bu jenerasyonun A takıma adaptasyonunu, sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilirse, Fransa’da önümüzdeki yıllara damgasını vurabilir.
ALINTIDIR-LeFoot

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder